Nieuwe webwinkel in Guatemalteeks weefgoed: de yabal-shop!

Onlangs opende een webwinkel gespecialiseerd in handgeweven modeaccessoires en woningtextiel uit Guatemala: de yabal-shop. Deze winkel is onderdeel van het Y’abal Handicrafts project, een project met de missie “hoop bieden.” “Y’abal”is dan ook een Maya-woord voor “hoop.” Y’abal Handicrafts staat voor hoop. Want hoop doet weven = leven. Dit project, met een exportonderneming in Guatemala en sinds een half jaar een importonderneming in Nederland (Y’abal Handicrafts Nederland), “doet weven” en biedt zo hoop – op een duurzamer bestaan. Aan Maya-vrouwen, en hun gezinnen, op het Guatemalteekse platteland. Vrouwen die met heel wat zorgen te kampen hebben, maar vol overgave hun lot in eigen handen nemen. Y’abal Handicrafts biedt deze vrouwen – inmiddels zo’n 70, woonachtig in vier gemeenschappen – ondersteuning door van een ritueel onderdeel van hun dagelijkse leven, hun weefkunst, een bron van inkomsten te maken. Al worden Maya-weefsters over de hele wereld geroemd als getalenteerde textielkunstenaars, de meerderheid leeft in extreme armoede. In rechtstreekse samenwerking met de producenten ontwikkelt Y’abal Handicrafts producten die Maya-traditie en westerse smaak combineren, en geeft Y’abal Handicrafts niet alleen een eerlijk loon voor hun kunstnijverheid, maar behoudt en promoot het tegelijkertijd een eeuwenoude traditie die door massaproductie dreigt te verdwijnen. En leert Y’abal Handicrafts deze vrouwen weer trots te zijn op hun afkomst en cultuur.

En zo maakt de verkoop van hun geweven producten het leven daar een beetje mooier – maar net zo goed ook híer. Want zeg nu zelf: het leven in Nederland kan toch best wat kleur gebruiken?!

Dus neem gauw een kijkje op http://www.yabal-shop.com – afgezien van de aanschaf van handgemaakte en eerlijk beloonde producten helpt elk commentaar en elke tip ten aanzien van de webshop, het project, of het assortiment Y’abal Handicrafts verder. U bent van harte uitgenodigd!

Marisha